Innovation district

Hur kan vi presentera innovationsdistriktets förmåga?

Caroline Wendt
December 10, 2024

‍Många innovationsdistrikt har ett rikt material av statistik och mätpunkter för att påvisa sina resultat och för att kunna jämföra sig med andra områden. Vad gäller Lund finns en del siffror men det krävs ytterligare insatser för att kunna visa en komplex bild av innovationsdistriktet i Lund. Under ett samtal om Lund Innovation District i november berättade Peter Kisch på Future by Lund och Martin Stankovski Clark på Lunds universitet om det som finns men presenterade också funderingar på vad som behövs – bland annat för att aktörerna i Lund lättare ska kunna ge en gemensam bild för av området.

I Lund finns många aktörer på en koncentrerad plats, vilket ofta imponerar på besökare utifrån. Men hur kan man då fånga den komplexa bilden av det som skapas gemensamt av Lunds universitet, platsen och innovationsekosystemet? Peter Kisch på Future by Lund pekade under samtalet på tre saker som är viktiga att fånga. Det är intensiteten, det vill säga hur väl vi interagerar över organisationsgränser genom att korskoppla näringsliv, talang och organisationer. Det är också prestanda, som ger en uppfattning av vad som kommer ut av det arbete som görs och slutligen också genomslag (impact), det vill säga vilken effekt och påverkan arbetet i Lund Innovation District får lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

En presentation av Lund Innovation District.

För att förstå hur man kan mäta de tre komponenterna visade Peter Kisch exempel hämtade från USA.

- Vi i Lund behöver göra en benchmarking för att mäta oss med dem. De är duktiga på att bryta ner det de presterar i hårda fakta och vi behöver också landa i detta från Lunds sida, menar Peter Kisch.

När det gäller innovationsintensitet finns en rad faktorer att ta med, som hur stor del av företagen som arbetar med R&D, storlek och densitet av innovationsnätverk och hur mycket djup specialisering som finns hos bolagen. Det är också viktigt att se på förmågan till tvärvetenskap och korskoppling över sektorer, förmågan till samverkan och innovationsinvesteringar. Till sist handlar det om att skapa en tät och myllrande miljö som människor gillar att visas i.

Vad gäller prestanda medverkar faktorer som nya produkter, tjänster och processer, nya patent/IP, varumärken, design, antalet vetenskapliga artiklar och andra R&D-resultat. Slutligen är det genomslaget, vilket kan handla om allt från om det skapas kunskapsjobb och supportjobb, hur många innovationsbolag som finns och som startas till hur många etablerade företag som har ingått i innovationssamverkan och vilket internationellt genomslag som resultaten har.

- Genom att mäta genomslag kan vi berätta hur specialisering och korskopplingar attraherar yttre intresse och investeringar. Det är bra om vi kan sätta strålkastaren på stjärnforskare och nyckelanläggningar som driver distriktets genomslag, menar Peter Kisch.

För att visa på det material som redan finns har Martin Stankovski Clark från Lunds universitet utgått från några sanna utsagor som visar på kapaciteten inom Lunds innovationsdistrikt.

”2023 var Lunds universitet på femte plats i Europa när det gällde att ta in finansiering från Horizon Europeprogrammet.”

EU:s siffror visar att Sverige ökade deltagande under 2023 jämfört med 2022 medan vissa andra länder gick bakåt. 1

”Lunds universitet är på första plats bland universiteten i EU när det gäller antalet startups som lämnar in patentansökningar kopplade till akademin.”

I den här undersökningen som Europeiska patentverket (EPO) har gjort har man inte enbart sett på patent som kopplas direkt till universitetet utan också om de som patenterat har anknytning till universitet, det vill säga indirekta patent. Sverige är framstående på individuella akademiska patent.En anledning till detta kan vara Lärarundantaget.2

”1997 – 2021 var andelen av Lunds universitets forskning som har varit relevant för patent större än för universiteten i Oxford och Cambridge under samma 25-årsperiod.”

I den här undersökningen jämförde sig Lunds universitets med många universitet i USA och Europa för att se hur relevant den forskning som görs är för patent. Undersökningen visar hur många av universitetets publikationer som citeras i patent under en 25-årsperiod. Allra bäst var Imperial Collage i London med 6,4 %, följt av Lund med samma andel. Motsvarande siffror var 5.6 % för Oxford och 5.8 % för Cambridge.3

”Utan Lunds innovationsdistrikt och dess ekosystem skulle regionens innovationsindex vara nära de sämsta i landet.”

En fjärde undersökning som Martin Stankovski Clark har tittat på är en regional innovationsscoreboard som visar hur framstående vissa regioner i Europa är vad gäller innovationer. Där ingår Sydsverige bestående av Skåne och Blekingen och regionen placerar sig på en hedrande fjortonde plats i Europa. Martin Stankovski tog reda på hur resultatet var framräknat baserat på olika KPI:er och plockade därefter ut Lund Innovation District ur den samlade bilden. Det visade sig då med denna preliminära beräkning vara så att Sydsverige hoppade ner från att vara Innovationsledare till att hamna i gruppen för måttliga innovationsområden. Lunds universitet och Future by Lund tittar vidare på en mer precis uppskattning av vad som bidrar till innovationsindex för regionen.4

Under hösten 2024 genomförde Future by Lund en undersökning med hjälp av Parlametrics för att förstå hur de som verkar i Lund tänker. Den visade bland annat att det man ser som viktigast för ett bra innovationsdistrikt är samarbete följt av möjlighet till finansiering. (Läs mer)

Länk till Kristina Eneroths presenation från samma tillfälle.

Martin Stankovski Clark

Källhänvisningar

1) Sammanställning presenterad i nyhetsartikel från Science Business 18:e Jan 2024: https://sciencebusiness.net/news/horizon-europe/horizon-europe-2023-winners-and-losers-revealed

Baserad på samlade data från EU:s “R&I project dashboard”.

https://www.datawrapper.de/_/q77f3/

https://dashboard.tech.ec.europa.eu/qs_digit_dashboard_mt/public/sense/app/d58f3864-d519-4f9f-855e-c34f9860acdd/sheet/KVdtQ/state/analysis

2)Yann Ménière et al., The role of European universities in patenting and innovation - A study of academic inventions at the EPO, European Patent Office, Munich, Germany, October 2024 http://epo.org/university-innovation-study

3) Källa: Lunds universitet baserad på data from www.scival.com collected 18th of April 2023

4) Regional Innovation Scoreboard 2023 från DG R&I

https://projects.research-and-innovation.ec.europa.eu/en/statistics/performance-indicators/european-innovation-scoreboard/eis-2024#/ris

Tidigare samtal

Human Rights design som grund för innovation

Stort intresse för att skapa intressanta platser

Här kan du läsa hela Maria Gimenez Graus rapport.

Läs mer om workshopen

Starten av arbetet med Lund Innovation District

Stora bolags bidrag till Lund Innovation District

Lab och andra infrastrukturers bidrag till LID

”Vi måste bli bättre på att paktera innovationsdistriktet”

Vad krävs för att ta Lund Innovation District till nästa nivå?

Vad får talangerna att välja Lund?

Ny politik förändrar spelplanen i Lund Innovation District

Mer om innovationsdistrikt

Länk till hemsidan om Lund Innovation District

GIID analyserar hur lyckade innovationsdistrikt organiseras

Hur organiseras arbetet med innovationsdistrikt i Lund?

Lund i internationellt samarbete för utveckling av innovationsdistrikt

Undersökning av Lund Innovation District

Undersökningen av Lund Innovation District – 10 intressanta resultat

En inkluderade innovationsmiljö en fördel att utveckla för Lund Innovation District

Samverkan, mötesplatser och nätverk utvecklar Lund Innovation District

Related videos to category:
Innovation district
No items found.
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar