Här hittar du de senaste artiklarna, spaningarna, berättelserna och andra nyheter.
En viktig del i att skapa ett attraktivt innovationsdistrikt är att skapa spännande, lärorika, trygga och inkluderande platser. Under nästa LID-samtal kommer vi att presentera och utforska konkreta exempel på hur vi kan designa och vitalisera utrymmen som är anpassningsbara till flera syften och som kan injicera ny energi i stadsdelslandskapet.
Vad krävs för att skapa en riktigt stark konsertupplevelse för den som sitter hemma i soffan och streamar ljud och bild? I ett unikt samarbete mellan akademi, kultursektor och näringsliv testas hur hemmapubliken kan ges möjlighet att själv välja kameravinkel, ljudupplevelse, zoomning och klippning medan konserten pågår. I slutet av april spelades Tjajkovskijs fjärde symfoni in med Malmö Musikhögskolas Symfoniorkester på Malmö Live. Detta gjordes med hjälp av 176 mikrofoner i fem olika inspelningstekniker, sex Axis-kameror och en 360°-kamera. Nu är det dags för experterna att tillsammans bearbeta och analysera materialet för att utforska den nya teknikens stora möjligheter!
Nu blir det lättare att sätta upp sensorer i utemiljön – och det beror på att Lunds kommun byter gammal belysning mot miljövänligare LED-belysning. Till de nya lyktstolparna går det att ansluta sensorer som kan mäta till exempel buller, luftföroreningar och trafik. FLOW är ett innovationsprojekt som provar hur ny teknik kan användas, och nyligen startades testet att koppla upp sensorer med hjälp av lyktstolpar Veberöd.
Partners från hela Europa arbetar tillsammans med att utveckla plattformen ekip för att ta fram policyrekommendationer för innovation med de kulturella och kreativa näringarna. Arbetet leds av Lunds universitet med Future by Lund som affilierad partner. Nyligen träffades alla projektpartners i Grekland för ett policyarbete där människan sätts i centrum för AI-revolutionen. Att delta i internationella projekt av den här typen ger stora möjligheter att vara med och påverka, men är också ett sätt att vara beredd när utvecklingen av nya områden tar fart.
Hur kan de metoder som Lunds universitet och Future by Lund arbetar med användas för att utveckla kulturella och kreativa näringar i Kosovo? Nyligen var besökare från bland annat UN Habitat och kulturorganisationen Anibar i Lund för att hitta inspiration och samarbete, bland annat hos Dark Lab, Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship och i VR- och AR-labbet på IKDC.
Vi behöver vara aktiva i EU:s innovationsarbete och odla vårt distrikts specifika egenskaper utifrån ett internationellt perspektiv. Det var några av slutsatserna när Lund Innovation District-samtalet i april 2024 fokuserade på innovationspolitik. Organiseringen av svensk forsknings- och innovationsfinansiering står inför stora förändringar genom ett nytt förslag från Forskningsfinansieringsutredningen, en diskussion om att slopa lärarundantaget och en ny tolkning av statsstödsreglerna. Därför samlades aktörer i Lund Innovation District för att samtala om en ny innovationsagenda och hur en sådan kan påverka oss i Lund.
Future by Lund och Lunds universitet arbetar genom stöd från Sida tillsammans med UN Habitat och Anibar för att utveckla kreativa och kulturella branscher i Kosovo och för att bygga ett partnerskap för framtiden. Inom projektet kommer parterna att prova att arbeta med en portföljmetodik för att ta vara på kraften och potentialen inom området – bland annat genom att kombinera kompetenser inom animationsfilm med landets kulturarv för att skapa nya möjligheter. På plats i Kosovo finns projektkoordinatorn Lulzim Hoti som under ett besök i Lund gav sin syn på projektets möjligheter.
Större fokus på att analysera, levandegöra och förklara nyheter och ökad hjälp av ny teknik – till exempel AI för att skapa ett nytt innehåll. Det är några av slutsatserna i föreläsningen "Hur ser framtidens journalistik ut?" som hölls på Lunds universitet under våren 2024.
Nya digitala format kan ge helt nya musikupplevelser, där publiken kan sitta hemma och själv skapa en personligt anpassad konsert. Det här kommer att testas under en workshop på Malmö Live den 4 juni där deltagarna får testa potentialen med hjälp av den senaste tekniken. Workshopen vänder sig till personer som jobbar med att utveckla liveupplevelser.
Har du hört talas om Storkriket? Det är namnet på ett område i Lund, Sjöbo och Eslövs kommuner där inte bara storkar utan också människor trivs. Området har hög biologisk mångfald, förser många med livsmedel och vatten men är också ett område med ett rikt kulturliv. Alla dessa ingredienser är viktiga när de tre kommunerna ansöker om att göra området till ett av UNESCO utnämnt biosfärområde. Under hållbarhetsveckan i Lund visade Storkriket upp hur kulturella aktiviteter kan väcka engagemang för natur, miljö och hållbarhet.
Tänk om våra kläder kunde tillverkas när vi ber om det och av småskaliga producenter i vår närhet? Och om kläderna dessutom förses med information som gör att vi inte bara vet hur plaggen är tillverkade utan också hur de kan återvinnas och repareras? Future by Lund och Lunds universitet har samlat ihop ett konsortium bestående av fjorton partners och ytterligare tjugo associerade för att tillsammans skapa värdekedjor för att tillverka, distribuera och återvinna kläder på ett nytt sätt.
SmiLe Venture Hub har alltid varit framgångsrik men den senaste tiden har intresset varit extra stort. SmiLe rankas av Financial Times som en av Europas ledande start-uphubbar 2024, läkemedelsbolaget AbbVie har gett SmiLe en så kallad Golden ticket och för vd:n Ebba Fåhraeus väntar ett uppdrag som medlem i regeringens rådgivande grupp. "Ju mer intresse desto bättre för våra start-ups. Genom detta får investerare och industri veta var de kan hitta riktigt bra bolag, säger Ebba Fåhraeus."
Intresset och energin var på topp när Biotech Heights bjöd in till en dag med fokus på framtidens livsmedel och material med särskild tonvikt på fermenterade livsmedelslösningar. Närmare hundra personer var på plats och Marie Sandin, vd för Tetra Pak Sverige, och Annika Olsson, rektor på LTH, startade dagen med att prata om vikten av att samarbeta när det gäller att lösa framtidens matförsörjning. Under dagen delade en rad experter med sig av sina insikter och deltagarna fick vara med och spela in sina tankar till Biotech Heights strategi.
Vilken betydelse har styrningen av markanvändningen för innovationsdistriktet? Våren 2024 släppte The Global Institute on Innovation District (GIID) rapporten ”Innovation districts and the Centrality of Land" som behandlar markens betydelse för att uppnå ambitioner i ett innovationsdistrikt.
Hur kan vi minska koldioxidutsläppen genom att elektrifiera vägtransporterna? Det diskuterade cirka hundra aktörer från olika delar av elektrifieringsbranschen under konferensen Charging Ahead: The Electrification in Transportation Infrastructure i Lund. Ett ämne som belystes var hur elvägar kan bli en del av lösningen på framtidens transportbehov. På scen medverkade ett stort antal talare, som bland annat lyfte fram de stora möjligheter som finns redan nu men också hur det brådskar med att starta arbetet – ”do we go fast or faster”, för att citera E.ON:s Michael Bayer.
Under hösten 2023 genomförde Future by Lund en undersökning av Lund Innovation District och över 500 personer valde att svara på enkäten. Genom det stora engagemanget i undersökningen och de många utförliga svaren vet vi nu betydligt mer om innovationsdistriktet än tidigare. Några av deltagarna var också med i utlottningen av luncher, och nu har våra sex vinnare ätit på restauranger i området.
Vad har fotbollsspelare i Malmö FF:s akademier, internationell arbetskraft som söker sig till Lund för att jobba och studenter som blir entreprenörer eller innovatörer gemensamt? Svaret är att de alla är hett eftertraktade talanger. Det sjätte evenemanget om Lund Innovation District handlade om hur Lund tar fram, behåller och lockar talang och därför fanns Niclas Carlnén, Malmö FF, Marie Löwegren, Lund universitet, Ulrika Ringdahl på SmiLe Venture Hub och Lisa Andersson från International Citizen Hub på plats för att bidra till diskussionerna.
En designer inom mode och textil har traditionellt skapat klädmodeller och kollektioner och formgett mönster. Kommer den rollen att ändras när EU försöker minska branschen miljöpåverkan genom lagstiftning? Fyra experter träffades när NEST-podden sändes från Future by Lunds lokaler och de förutsåg en bredare roll för designern där hållbara materialval, ökat arbete med 3D-teknik och digitala kläder är några av många nya möjligheter.
I OECD/OPSI:s nyhetsbrev i mars 2024 presenteras LIEPT-modellen, som plockats fram i Lund av Lunds universitet och Future by Lund. OPSI lyfter bland annat att modellen gynnar ett partnerskaps arbete med utvalda områden genom att bygga strategisk kompetens för att utveckla och skala lösningar genom att arbeta i innovationsportföljer.
En bra balans mellan arbete och fritid, möjlighet för familjen att studera vid ett av Europas toppuniversitet och nära till både en internationell flygplats och natur. Det är några av de fördelar som Lund har att erbjuda de internationella talanger som kommer till Lund för att arbeta. International Citizen Hub Lund har som uppgift att få talangerna och deras familjer att känna sig som hemma i Lund.