Här hittar du de senaste artiklarna, spaningarna, berättelserna och andra nyheter.
Welcome to the seventh afternoon Talk in Lund Innovation District! This time it is about Lund Innovation District and the innovation politics that effects the way it is organised, governed, and financed. 16th of April at 16.00 –18.00 at Ekonomihögskolan, Lund, Tycho Brahes väg 1.
I projektet CoAction Lund samlas 25 partners för att genomföra åtgärder för ett klimatneutralt Lund till 2030. Ambitionen är insatser som utmanar det nuvarande systemen inom transporter och energidelning, och arbetet inleds i ett område runt innovationsstråket i Lund. Aktörerna bidrar med sina kunskaper och sitt engagemang för att åstadkomma något som andra städer sedan kan ta efter. I januari fortsatte det gemensamma arbetet med att skapa handfasta planer genom ett stormöte med deltagarna.
I flera av de arrangemang om Lund innovation Districts som gjorts har olika intressenter pekat på ett behov av en gemensam berättelse, ökat samarbete, koordinering och en ökad helhetssyn. Nyligen fick drygt 500 personer berätta hur de ser på innovationsdistriktet i en undersökning som genomfördes av Future by Lund och Parlametric. Samverkan, nätverkande, arrangemang, finansiering och mötesplatser nämns av många av de tillfrågade när de funderar kring hur samarbetet skulle kunna utvecklas.
Under hösten 2023 genomförde Future by Lund en undersökning av Lund Innovation District. Intervjuerna analyserades med hjälp av lundabolaget Parlametrics AI-baserade metod, som gör det möjligt att gruppera öppna svar. Undersökningen visade att många av deltagarna tycker att Lunds klimat för att främja innovation och entreprenörskap är bra, att många ser samarbete som viktigt för innovationsprocessen och att de också ser innovationsdistriktet som jämställt. I materialet går det också att hitta områden att utveckla – som platser som gynnar samarbete och möjlighet till finansiering. Utifrån materialet har vi valt ut 10 punkter att fundera mer på.
Nu är det dags för nästa eftermiddagsföredrag om Lund Innovation District! Denna gång handlar det om att utveckla och attrahera talanger till Lund Innovation District, och representanter för Malmö FF, Lunds universitet och International Citizen Hub bidrar med sina erfarenheter. Välkommen till Ekonomihögskolan, Crafoord-salen, Lund, Tycho Brahes väg 1 den 11 mars kl. 16.00 – 18.00.
Ett nytt och spännande samarbete har nyligen startats mellan Lunds universitet, Future by Lund, Kosovos kulturministerium, UN Habitat och kulturorganisationen Anibar. Tillsammans kommer organisationerna att utforska hur man kan skapa en gemensam innovationsportfölj tvärs över organisationsgränser i Kosovo. Redan i januari var en grupp från Lund på plats i Kosovo för att starta arbetet men också för att skapa kontakt med framgångsrika grupper inom animation och för att undersöka vad ett arbete med kulturarv skulle kunna leda till för till exempel turismnäringen.
När Lund Innovation District analyserades genom en undersökning gjord av Future by Lund och Parlametric indikerade resultatet att Lund är en relativt jämställd och inkluderande plats för innovation. På det stora hela var människor av olika kön och i olika åldrar nöjda med Lund Innovation District – och det gällde även när man jämför svar på svenska med de svar som avges på engelska. Men i undersökningen hittades också några möjligheter till förbättring, till exempel i hur man kan locka färdiga studenter att stanna kvar och hur Lund kan bli bättre på att lyfta fram jämlikhet och en ickehierarkisk miljö som goda skäl att slå sig ner i Lund.
Lunds utbyggnad mot nordost är i mycket en följd av samspelet mellan samhälle, universitet och företag. Det område som kan kallas Lund Innovation District sträcker sig från universitet och sjukhus i stadens mer centrala delar upp till ESS längst ut på Brunnshög. Redan nu är det här ett attraktivt område för utbildning, forskning och företagande – men med samverkan, öppna mötesplatser och en gemensam paketering skulle det kunna vara ännu mer attraktivt. Det var några av slutsatserna efter diskussioner om planer och geografi för innovationsdistriktets centrala delar på ett evenemang i januari med Medicon Village Innovation som värd.
I vilket av Agenda 2030:s sjutton hållbarhetsmål ingår det djupt mänskliga behovet av konst, kreativitet och kultur? Under en workshop vid Konstnärliga fakulteten skulle Magali Ljungar-Chapelon, konstnärlig forskare i digital gestaltning, försöka passa in arbetet med olika konstarter bland de globala målen, men hittade inget mål som hon tyckte var lämpligt. Lösningen blev att skapa ett eget mål, den existentiella hållbarheten. Just nu formas ett större samarbete inom kulturella och kreativa näringar som tar avstamp just i tanken på existentiell hållbarhet – och som även ser på hur kultur och kreativa näringar kan medverka till att lösa våra stora samhällsutmaningar.
Det finns många mätetal som visar hur bolag förändras och utvecklas – men hur gör man för att följa utveckling av ett helt system av innovationsaktörer, till exempel i Lund? Under ledning av Future by Lunds följeforskare Emily Wise har Future by Lund och Lunds universitet tagit fram LIEPT-modellen, som är en modell för att följa förflyttningar i ett innovationsekosystem. Med modellens hjälp går det bland annat att spåra vilka händelser som var viktiga för att skapa förändring och vilka effekter offentliga satsningar kan få inom ett ekosystem. I maj 2023 presenterade Emily Wise och Charlotte Lorentz Hjorth en publikation om modellen på den globala konferensen 2023 UIIN (University Industry Innovation Network) i Budapest.
Future by Lund arbetar i det organisatoriska mellanrummet mellan kommun, näringsliv och universitet – men vad betyder det egentligen? I samarbetet finns mer än sjuttio organisationer och 300 personer och för att förklara möjligheterna som finns med gemensamma arbetet används en modell med en blå, en grön och en gul zon. Häng med när Future by Lunds projektledare Peter Kisch förklarar!
Hur kan en organisation arbeta strategiskt med att förvalta och utveckla en innovationsportfölj? OECD Observatory of Public Sector Innovation (OPSI) hade ett webbinarium och en workshop om hur man genom att använda deras fasettmodell för innovation kan skapa tydlighet och struktur i arbetet med en innovationsportfölj. Future by Lund och det svenska strategiska innovationsprogrammet Viable Cities var med som exempel på hur arbetet kan se ut i praktiken.
I en tid av stora förändringar är det viktigt att samhället hittar effektiva sätt att arbeta för att möta nya utmaningar. I dagarna har Observatory of Public Sector Innovation (OPSI) presenterat sin rapport om hur organisationer kan arbeta strategiskt med att förvalta och utveckla det arbetet genom innovationsportföljer (s.k. ”strategic portfolio approach”). Intresset för webbinariet var stort och lockade deltagare från hela världen – från Europa men också bland annat Sydkorea, Japan och Australien. Emily Wise från Lunds universitet (och följeforskare av Future by Lund) fick tillfälle att presentera hur Future by Lund använder modellen som en del av ett mer omfattande arbete.
Många av dagens utmaningar är så komplexa att de måste lösas genom gemensamma insatser från flera aktörer. Ett sätt att arbeta för delade och långsiktiga lösningar som sträcker sig längre än ett projekt är att koordinera en portfölj med utvalda partners och tillsamman skapa en strategi. Future by Lund utgår numera från denna logik inom våra olika teman. Här berättar projektutvecklare Katarina Scott hur Future by Lund arbetar med begreppet portfölj!
Varför pratar man om Being, Thinking, Relating, Collaborating och Acting i samband med hållbarhet? I oktober hölls den globala konferensen Inner Development Goals i Stockholm och cirka 1 300 gäster och ytterligare 5 000 digitala åhörare från hela världen deltog. IDG är en ideell organisation vars syfte är att använda kraften i människans inre utveckling för att möta de globala utmaningarna. Ett fokus är att definiera vilka färdigheter människor och organisationer behöver utveckla för att vi ska nå hållbarhet. Birgitta Persson från Future by Lund var på plats under konferensen och ger oss en spaning!
I juni arrangerade Lunds universitet i samarbete med Future by Lund Unexpected som var ett forum för innovationer inom konst och vetenskap. Evenemanget lockade forskare, politiker, tjänstemän och entreprenörer från hela Europa och de fick vara med och bidra i pågående innovationsprocesser inom sex områden. Nu kan du se filmen från eventet!
Inom hållbarhet pratar man ofta om social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, men Lunds universitet vill också sätta fokus på existentiell hållbarhet. Det här är ett perspektiv som bland annat handlar om människans behov av att uppleva och skapa mening, vilket ofta ingår som en viktig beståndsdel i de andra hållbarhetsmålen. I höst ges en ny kurs för doktorander på forskarskolan Agenda 2030 där Domkyrkans mark på Råängen i Brunnshög blir utgångspunkten för doktorandernas arbete att utveckla tankar kring existentiell hållbarhet.
Nu är det dags för fokus på den mänskliga dimensionen, att etablera fler instegsmiljöer och mellanrumsplatser och skapa en gemensam bild av områdets värdeerbjudande. Det var några av Elisabet Johnsons förslag när hon presenterade en summering av planer för centrumdelen av Lund innovation District. Innovationsdistrikt är ett internationellt erkänt begrepp som samlar olika aktörer, resurser och innehåll kring en geografi. I arbetet med att stärka Lunds innovationsdistrikt arrangeras föredrag och diskussioner om olika aspekter av ämnet och i januari handlade det om planer för de centrala delarna av området.
Den 19 och 20 mars samlas nationella och internationella deltagare i Lund för konferensen The Electrification of Transportation Infrastructure. Konferensen rör elektrifiering av transporter och kommer bland annat att presentera resultatet av en ny europeisk forskningsstudie. I Sverige har Trafikverket finansierat flera tester av infrastrukturer för laddning av elfordon under färd. Ett av dessa är elvägsprojektet på Getingevägen i Lund, Evolution Road, som arrangerar konferensen tillsammans med forskningsinstitutet RISE.
När det är dags att summera Future by Lunds första år som egen ekonomisk förening hittar vi en härlig mix av arbete på många olika områden - som Lund Innovation District, policyprojekt inom kultur och kreativa näringar, utvecklingen av våra digitala testbäddar, starten av Biotech Heights, samarbete inom klimatsmart stad och arbete med en plattform för att hjälpa unga med vägval för arbete och studier. Vi har ökat från elva till 37 medlemmar, från fyra till sex anställda och har under året blivit en del av flera nya projekt, testbäddar och samarbeten. Nu sammanfattar vi året som gått och passar på att önska er alla en God jul och ett Gott nytt år!