Här hittar du de senaste artiklarna, spaningarna, berättelserna och andra nyheter.
Future by Lund har verkat som innovationsplattform i över tio år och under åren har en samling av verktyg, metoder och modeller blivit till en grundfilosofi och en förklaring på hur Future by Lund jobbar. Genom att seriekoppla de olika verktygen har vi i samarbete med forskare på Lunds universitet skapat en modell för hur man kan förstå förflyttning av ekosystem och hur man kan ta sig an utmaningar i form av portföljer. Att Future by Lund har seriekopplat flera verktyg är inte bara praktiskt för oss – numera används logiken också i flera av de internationella partnerskap och projekt som vi blivit en del av. Nu kan du hitta våra modeller, metoder och verktyg samlade på hemsidan!
Future by Lund har valt att organisera arbetet i portföljer för att skapa förflyttning eller transformation av ett område, större än enskilda organisationer, individer eller projekt. En fördel med portföljer är att ambitionen inte är att plocka fram en enskild innovation utan att föda en palett av innovationer och bidra till en omställning. Hur skapas då portföljerna? De kan till exempel uppstå ur ändrad lagstiftning, nya tekniska möjligheter eller viljan att lösa en samhällsutmaning. Här berättar Charlotte Lorentz Hjorth om portföljerna inom området Creatives & Changemakers.
Den 6 september startar Sveriges nya internationella cirkusfestival - Southern Sweden Circus Festival och det blir cirkus på flera platser i Skåne. Festivalen har initierats av Lunds kommun och Malmö stad tillsammans med Cirkus Syd. Här berättar cirkusdirektör Lina B. Frank om hur hon ser fram mot att sätta Skåne på cirkuskartan men också om hur hon drömmer om innovationer i skärningspunkterna mellan arkitektur, produktdesign och cirkus!
Future by Lund har genom åren arbetat fram metoder att visa förflyttningar i ett innovationsekosystem – och nu formas också processverktyg för hur man systematiskt kan bygga strategiska samarbeten mellan organisationer. Under de senaste månaderna har vi testat verktyget tillsammans med medlemmar, grupper av medlemmar och med studenter på Lunds universitet för att forma gemensamma nya innovationsportföljer.
Lund blev en gång Sveriges första stad för mänskliga rättigheter. Vad skulle det innebära för Lund Innovation District att driva innovation inom mänskliga rättigheter och existentiell hållbarhet? Kan inkluderande designprocesser mobilisera ett brett spektrum av individer inom utveckling och innovation, och kan det positionera Lund i en global kontext? Välkommen på nästa arrangemang om Lund Innovation District - på IKDC den 26 september!
Många kan tänka sig att bidra med sin tid för att skapa inspirerande gemensamma platser i Lund Innovation District. Det visade den workshop som Future by Lund arrangerade i juni med hjälp av Maria Gimenez Grau, arkitekt och urban strateg. För att berika och lyfta stadsdelens kreativa och innovativa identitet togs befintliga möjligheter i området i form av ett växthus och en parkeringsplats som exempel – och en stor majoritet av deltagarna ville påbörja arbetet direkt!
Från den i januari 2025 ska kommunerna samla in hushållens textilavfall separat. SYSAV i Malmö har sedan några år en sorteringsmaskin med kapacitet att sortera det svenska textilavfallet i fraktioner med till exempel bomullsfibrer eller polyesterfibrer – men det är svårare med att omvandla materialet till nya kläder. Därför diskuterade flera branschaktörer frågan om hur kläder kan bli till ny råvara för modeindustrin på ett seminarium under Almedalsveckan 2024.
Är det trafikstockning på huvudgatan under vissa tidpunkter, är det vanligt att bilar kör i bussfilen eller måste cyklisterna trängas på cykelbanan? I Veberöd startas nu ett försök med sensorer som kan räkna trafikanter av olika fordonsslag och bedöma i vilken riktning de rör sig. Den data som samlas in kan sedan användas av beslutsfattare för att skapa trafiklösningar som baseras på hur trafiksituationen verkligen ser ut och därmed skapa en bättre trafikmiljö för invånarna.
I juni höll det stora europeiska mobilitetsprojektet Elaborator stormöte i Köpenhamn. Mötet inleddes med en workshop med deltagare från Köpenhamn och Lund för att underlätta kunskapsutbytet mellan städerna och för att främja arbetet med hållbar mobilitet. Köpenhamn delade bland annat med sig av sina erfarenheter av förändringar av parkeringsplatser i stadskärnan.
Kan vi designa platser som är så spännande och inspirerande att ”alla” vill träffas där? I det åttonde samtalet om Lund Innovation District samlades aktörer för att tillsammans fundera kring ytor i området vilka kan öka kreativitet, trivsel, samarbete och innovationsförmåga. Maria Gimenez Grau är urban strateg och arkitekt och inspirerade deltagarna till att fundera kring vilka faktorer som kan vara viktiga när Lund skapar nya mellanrumsplatser. Ett växthus och en parkering i området togs som exempel på ytor med stor potential.
Hur praktiserar vi grön omställning och hur kan man använda kultur som testbädd för innovation? I projektet IPA (Innovation Portfolio Approach) arbetar deltagarna både med olika innovations- och utvecklingsmetoder och hur vår världsbild och våra värderingar kan användas för meningsfull förändring. Under fyra dagar i maj 2024 samlades IPA-projektets kärnmedlemmar - den rumänska kulturorganisationen PLAI från Timișoara, Masterutbildningen för Urban managers i Amsterdam samt Future by Lund på Ambasada i Timișoara, Rumänien.
Sedan sommaren 2023 pågår det stora Horizonprojektet Elaborator där 38 partners från hela Europa arbetar tillsammans för att utforma inkluderande, säker, prisvärd och hållbar mobilitet i städer. I arbetet deltar Lund som en av tolv städer, och lundabolaget Sensatives IoT-plattform Yggio blir huvudplattform för att hantera städernas trafikdata. Sensatives Peter Bårmann har en central roll i projektet: han är med i den grupp som ska se till att städernas data samlas in, transformeras till ett bestämt format, lagras, samt tillgängliggörs i en gemensam plattform, så att städerna har möjlighet att dela data och erfarenheter.
En viktig del i Lunds kommuns arbete med att bli klimatneutrala till 2030 finns i projektet Klimatneutrala Lund som görs i flera steg. Nu är snart steg 2 klart och ansökan till det tredje steget har just skickats in. Här berättar projektledare Juliet Leonette om varför Lund har fått så många priser på området, vad som har genomförts hittills och vad som krävs för att Lund ska nå målet att vara klimatneutrala till 2030.
Fem års arbete med elvägen i Lund går nu mot sitt slut. Evolution Road har tagit bort skenorna från Getingevägen och nu ska slutrapporten levereras till Trafikverket. "Elvägen kan göra mycket för att gynna elektrifierade transporter med minskade klimatutsläpp som följd, till exempel genom det tidsbesparande sättet att ladda i farten och genom att batteristorleken i fordon kan minskas", säger projektledare Maria Edgren.
Lovisa Nyman och Johanna Gustafsson Lundberg från Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet hjälpte Future by Lund med partners från HvA (Amsterdam) och PLAI (Timisoara) att klargöra begreppet existentiell hållbarhet. I projektet IPA arbetar deltagarna med olika innovations- och utvecklingsmetoder och hur vi kan ta hjälp av vår världsbild och våra värderingar för att driva förändringar och grön omställning. Workshopen som hölls i februari var den allra första i existentiell hållbarhet, ett begrepp som Lunds universitet arbetat med sedan 2021.
Att arbeta tillsammans i enskilda projekt kan vara ett bra sätt för olika aktörer att bidra till transformation av staden. Men kanske skulle det bli större effekt om vi skiftade fokus från ett projekt i taget till att i stället arbeta mer med helheten med innovationsportföljer? I det nystartade projektet Innovation Portfolio Approach (IPA) samarbetar Future by Lund med en kulturorganisation i Rumänien och ett universitet i Nederländerna. Målet för projektet är att stärka kapaciteten hos intermediärer som jobbar med den kulturella och kreativa sektorn att bidra till grön omställning utifrån existentiell hållbarhet.
Ekosystemet i Lund Innovation District är i centrum för den nya publikation som presenterades under den internationella konferensen UIIN (University Industry Innovation Network) i Madrid. Presentationen gjordes av Charlotte Lorentz Hjorth och författare till publikationen är förutom Charlotte Lorentz Hjorth även Jasna Pocek, Peter Kisch och Katarina Scott. Via vår hemsida kan du läsa den nya rapporten!
En viktig del i att skapa ett attraktivt innovationsdistrikt är att skapa spännande, lärorika, trygga och inkluderande platser. Under nästa LID-samtal kommer vi att presentera och utforska konkreta exempel på hur vi kan designa och vitalisera utrymmen som är anpassningsbara till flera syften och som kan injicera ny energi i stadsdelslandskapet.
Vad krävs för att skapa en riktigt stark konsertupplevelse för den som sitter hemma i soffan och streamar ljud och bild? I ett unikt samarbete mellan akademi, kultursektor och näringsliv testas hur hemmapubliken kan ges möjlighet att själv välja kameravinkel, ljudupplevelse, zoomning och klippning medan konserten pågår. I slutet av april spelades Tjajkovskijs fjärde symfoni in med Malmö Musikhögskolas Symfoniorkester på Malmö Live. Detta gjordes med hjälp av 176 mikrofoner i fem olika inspelningstekniker, sex Axis-kameror och en 360°-kamera. Nu är det dags för experterna att tillsammans bearbeta och analysera materialet för att utforska den nya teknikens stora möjligheter!
Nu blir det lättare att sätta upp sensorer i utemiljön – och det beror på att Lunds kommun byter gammal belysning mot miljövänligare LED-belysning. Till de nya lyktstolparna går det att ansluta sensorer som kan mäta till exempel buller, luftföroreningar och trafik. FLOW är ett innovationsprojekt som provar hur ny teknik kan användas, och nyligen startades testet att koppla upp sensorer med hjälp av lyktstolpar Veberöd.