Creatives & Changemakers

Kläder av återvunnet material – möjlighet och utmaning

Caroline Wendt
August 13, 2024

Från den i januari 2025 ska kommunerna samla in hushållens textilavfall separat. SYSAV i Malmö har sedan några år en sorteringsmaskin med kapacitet att sortera det svenska textilavfallet i fraktioner med till exempel bomullsfibrer eller polyesterfibrer – men det är svårare med att omvandla materialet till nya kläder. Därför diskuterade flera branschaktörer frågan om hur kläder kan bli till ny råvara för modeindustrin på ett seminarium under Almedalsveckan 2024.

I Sverige konsumeras cirka 14 kg textil per person och år och av detta är cirka 10 kg kläder. Enligt Naturvårdsverket är andelen textilavfall som materialåtervinns mindre än en procent. (se regeringens pressmeddelande). Syftet med att nu samla in textilavfall är att öka andelen textilier som kan återanvändas och återvinnas, i stället för att textilen till exempel förbränns.

Att kunna återvinna textilfibrer skulle innebära att dagens linjära affärsmodeller blev cirkulära. I en traditionell värdekedja börjar textilproduktionen med fibrer, som spinns, vävs eller stickas till tyg som sedan sys och säljs till konsumenterna. Utöver en liten andel kläder som säljs second hand är konsumenten det sista steget i denna modell. I en cirkulär affärsmodell skulle textilavfall samlas in från konsumenterna, sorteras och slutligen återanvändas eller återvinnas som ny råvara för textilindustrin.

Flera av dessa steg håller på att bli verkliga, dels genom nya insamlingskrav, dels genom den sorteringsmöjlighet som Sysav erbjuder. Det finns redan vissa lösningar som gör att textilfibrer kan återanvändas men det saknas kapacitet att återvinna textilavfallet i stor skala.

Med anledning av detta samlades en rad aktörer på ett seminarium under Almedalsveckan för att diskutera hur kläder kan bli ny råvara för modeindustrin. Deltagare var Cecilia Nykvist, vd Teko, Marcus Hartmann, Hållbarhetschef H&M, Maria Persdotter Isaksson, Näringspolitisk expert, Södra, Magnus Nikkarinen, Näringspolitisk expert, Svensk Handel och Malin Dahlroth, vd Sysav, tillsammans med moderator Sofia Agrell på Rud Pedersen Public Affairs.

- Klädavfall är en jätteresurs men vi behöver lösa upp en del knutar för att hela värdekedjan ska falla på plats, sa Malin Dahlroth, Sysav. På Sysav kan vi sortera textil på fibertyp och färg och få fraktioner som består till exempel av 95% bomull eller polyester. Problemet nu är att det saknas tillräcklig kapacitet för återvinning i nästa steg. Även om vi ser att det finns en stark vilja i alla delar av värdekedjan att hitta lösningar behövs det också effektiva styrmedel för att göra det möjligt.

Maria Persdotter Isaksson på den medlemsägda skogsägareföreningen Södra berättade om deras lösningar för att omvandla rester och avfall av trä och textil till material för textilindustrin.

- Vi har i 12 års tid tillverkat en dissolvingmassa/textilmassa av ved från främst lövträd. Dissolvingmassa används främst inom textilindustrin för att producera viskos och lyocell, men den har många andra tillämpningar också, som produktion av cellofan och disktrasor, till exempel. För en tid sedan så började vi innovera för att kunna lyfta in även textilavfall i massan. Nu har vi produkten Oncemore® som är textil av ved och återvunna textilier. OnceMore®-massan från Södra är resultatet av en storskalig process för återanvändning av textilavfall som vi är tidiga med att kunna göra – och det är skogen som gör det möjligt.

Samtalet handlade också till exempel om att det behövs många olika lösningar och att man kan behöva arbeta med avfallet på olika nivåer – lokalt, nationellt och internationellt.

Under hösten kommer EU att behandla frågan om ett producentansvar för branschen vilket kommer att leda till ytterligare förändringar. Hela samtalet kan du höra här.

Related videos to category:
Creatives & Changemakers
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar