På Lunds kanske bästa läge med Domkyrkan utanför fönstret och Klostergatan runt hörnet öppnas nu Studio Stadshuset, Lund Kommuns nya kreativa arena. Här kan kommunmedarbetare och samarbetspartners mötas över gränserna i trevliga lokaler och till och med få hjälp med metoder för att utveckla sina idéer. Det pampiga Stadshuset från förr blir nu alltså en plats där kommunens framtid ska skapas.
Redan när Åsa Melvanius började som digitaliseringschef i Lunds kommun hösten 2018 drömde hon om att skapa en plats att träffas och utveckla idéer över förvaltningsgränserna. Åsa såg att det saknades en miljö där medarbetarna kan arbeta intensivt tillsammans för en kortare eller längre tid. Våren 2019 fick hon ett positivt gensvar för att ställa i ordning lokalerna på första våningen i det då tomma Stadshuset. Genom att göra en förenklad renovering och att återanvända möbler och övrig inredning lyckades man kapa kostnaderna till ungefär en tredjedel av utgångsofferten.
– Vi har valt att inte riva hela väggar, att måla om kakel och köksluckor och att alla möbler är återbruk eller köpta begagnade. Två studenter från IKDC har haft som sommarjobb att måla och inreda och personal från Konsthallen har hjälpt till att hänga tavlorna, berättar Åsa Melvanius.
Nu finns det en lounge att luncha eller bara hänga i, ett flertal grupprum att boka för kortare eller längre tid, en tv-studio, en verkstad och en avdelning med rum som passar för workshops och möten. Mötesrummen vetter mot Lundagård och de har namn efter vad som en gång i tiden funnit i lokalerna, som biblioteket, magasinet, bankiren, växeln eller turisten medan grupprummen har fått namn efter platser i tv-serier och filmer där det händer grejer och där man vill vara – Batcave, Monk’s café, MacLaren's pub och Winterfell för att bara ta några exempel. I stadshuset är miljön tillåtande och besökarna ska känna sig som medskapare genom whiteboardtapeter på väggarna och en flexibel möblering. I mötesdelen ingår också sessionssalen, som kan användas även av andra när politikerna inte har möten.
Redan den 2 oktober kommer Studio Stadshuset att invigas. För att många kommunanställda ska ha chansen att komma och se lokalerna ges två guidade turer per dag under invigningsveckan. Samma vecka rivstartar också verksamheten med en innovationsvecka. Under premiärveckan kommer flera olika grupper att arbeta med olika uppgifter – som att skapa en renhållningstjänst via en boendeplattform, en chatbot för medborgarservice, en automation av onboarding av nyanställda, den interna loppistjänsten Plocket och att utveckla de frivilligtjänster som startats under coronapandemin. Innovationsveckor kommer sedan vara ett återkommande inslag under alla veckor med nummer som slutar på 0.
– Vi har haft en tendens att först tänka och sedan göra, förklarar Åsa Melvanius. Här vill vi skapa möjligheter att göra, sedan tänka och därefter göra igen. Vi vill få upp hastigheten i verksamhetsutvecklingen och kan ge metodstöd genom Peter Dovrén och Christian Lie men också kanske genom andra aktörer.
Varför är det viktigt att ha Studio Stadshuset?
– För att ha råd med välfärd i framtiden behöver vi leverera välfärdstjänster på nya sätt, och vi måste få upp farten för att klara av det, menar Åsa Melvanius. Tanken är att skapa en miljö där vi praktiserar nya agila arbetssätt och snabbt tar fram nya lösningar och prototyper. Studio Stadshuset är en plats där innovationer och samarbete stimuleras och där vi kan mötas över organisationsgränserna.
Målsättningen är redan formulerad: Studio Stadshuset ska bli en mötesplats för alla medarbetare och partners som vill utveckla Lunds kommun. En plats där innovation föds, kontakter knyts och medborgarnytta realiseras.
Bokning görs genom studiostadshuset@lund.se eller kortnummer 2000.