Future by Lund arbetar med olika nya boende- och arbetsplatskoncept vilka kombinerar tekniska lösningar med nya beteendemönster, till exempel inom mobilitet och konsumtion. Koncepten skapar nya kvaliteter för individer och för människor i sociala sammanhang, samtidigt som de bidrar till en mer hållbar utveckling. Här arbetar vi med robusta, cirkulära och klimatneutrala lokala lösningar i staden, till exempel för energi och vatten.
I projektet CoAction Lund samlas 25 aktörer för att göra Lund klimatneutralt till 2030. Den storskaliga förändringen ska åstadkommas genom 40 olika aktiviteter inom områdena hållbara resor och nya sätt att producera, lagra och dela energi. I juni 2024 beviljade Vinnova projektstöd och nu i augusti rivstartas det arbete som förberetts under ett år. Här berättar projektledare Markus Paulsson på Lunds kommun mer om CoAction Lund!
Häftiga regn kan orsaka bekymmer om dagvattensystemet inte är anpassat för stora vattenmängder. I Lund byggs det nya området Brunnshög, och där har man från början planerat för hur området ska kunna klara skyfall och fördröja stora vattenmängder lokalt. Redan innan området är färdigbyggt står parkerna med systemet av dammar klara för att ta emot och rena dagvattnet – och samtidigt blir stadsdelen mer attraktiv och växterna får en chans att etablera sig. Här berättar Cornelia Wallner från VA SYD och Nina Lindegaard från Lunds kommun om anläggningarna.
Vad sägs om en simtur i en naturpool på innergården, ett spa på en balkong med utsikt över slätten eller ett badkar i ditt eget vardagsrum? Allt det där finns i flerbostadshuset Det Goda Vattnet, ett av många hållbara flerbostadshus på Brunnshög. I september 2022 var det inflyttning i de 61 lägenheterna, och vi fick en förhandstitt på några av innovationerna i huset. ”Vi vill ta vara på vattnets skönhet och använda växter och vatten för att förmedla ekologi”, säger arkitekten Cord Siegel.
I Brunnshög gör forskningen dubbel nytta. Här levererar Max IV och så småningom ESS forskningsresultat samtidigt som lågenergihusen på området får ett behagligt inomhusklimat med hjälp av restvärme från anläggningarna. Kraftringens nät, som kan bli världens största lågtempererade fjärrvärmenät, är själva stommen i det hållbara området och är samtidigt ett exempel på nästa generations fjärrvärme. Lägre temperaturer i nätet ger möjlighet att använda andra material och förläggningstekniker vilket dels möjliggör en utbyggnad i områden med lågenergihus och dels ökar möjligheten ta vara på restvärme från fler verksamheter.
E.ON har energiinnovationen ectogrid™ och Medicon Village har fastigheter som passar för energisystemet. Därför finns världens första ectogrid™ i Lund och Medicon Village blev E.ON:s globala innovations- och demonstrationsplattform för systemet ectogrid™. En gång träffades de inom Future by Lund och upptäckte möjligheten att samverka.
I Lund pågår ett intensivt arbete med klimatlösningar. Lund en av 100 europeiska städer som EU har valt ut för att gå före i klimatomställningen för att bli klimatneutrala till 2030. Nu är det också klart att Lunds arbete förstärks genom att staden har valts ut som en av EU:s pilotstäder eftersom staden är innovativ, samarbetar med andra aktörer i och utanför Lund och har som avsikt att sprida framtagna lösningar till fler städer runt om i Europa.
CoAction Lund är ett projekt som samlar aktörer i Lund i en storskalig förändringsprocess för att Lund ska bli klimatneutralt till 2030. Lunds kommun leder projektet och på sikt kan andra städer bli involverade – nu får satsningen en miljon kronor för att starta arbetet. CoAction Lund är utsedd till en av två piloter i Sverige som görs för att demonstrera vägen mot klimatneutralitet.