Future Living & Spaces

CoAction Lund: Unik samverkan för klimatneutralitet

August 16, 2024

I projektet CoAction Lund samlas 25 aktörer för att göra Lund klimatneutralt till 2030. Den storskaliga förändringen ska åstadkommas genom 40 olika aktiviteter inom områdena hållbara resor och nya sätt att producera, lagra och dela energi. I juni 2024 beviljade Vinnova projektstöd och nu i augusti rivstartas det arbete som förberetts under ett år. Här berättar projektledare Markus Paulsson på Lunds kommun mer om CoAction Lund!

Under det senaste året har de 25 medlemmarna i CoAction Lund arbetet intensivt med att forma projektets innehåll. Aktörerna har lagt fram idéer på vad man kan göra tillsammans för att uppnå klimatneutralitet och har därefter hjälpts åt att forma ett antal arbetspaket inom det två fokusområdena hållbara transporter och ett robust energisystem. Lunds kommun genom Markus Paulsson, Charlotte Hauksson, Per Eneroth och Erika Frimanson har sedan sammanfogat detta till en projektansökan om ett tvåårigt projekt som beviljades av Vinnova i början av juni 2024.

Projektledare Markus Paulsson – varför har ni valt hållbara transporter och energisystem som fokusområden?

- I Lund står persontransporterna för majoriteten av koldioxidutsläppen. För att Lund ska fortsätta vara en attraktiv plats för invånare och företag och för att vi ska kunna uppnå klimatneutralitet behövs mindre utsläpp från transporter och fler hållbara transportsätt. Det här kan vi lyckas med genom att samarbeta och genomföra gemensamma lösningar inom cykel, parkering, delad mobilitet och godstransporter.

- En konsekvens av fler hållbara transporter är att vi behöver ett robust energisystem. När vi får fler elfordon är energisystemet centralt för att vi ska undvika effektbrist, och vi vill prova en lösning med mer lokalproducerad energi som kan lagras och delas lokalt. För att göra detta möjligt provar vi ett ”internetifierat” energisystem.

Vad tror ni är de mest effektiva sätten att se till att fler transporter blir hållbara?

- Alla medlemmar med verksamhet i Lund utvecklar en grön resplan och genomför minst fem åtgärder för att uppmuntra hållbara val för medarbetare – som samåkning, cykling eller kollektivtrafik. Vi kommer också att arbeta med hur vi kan få fler att resa hållbart genom minskad tillgång till billig parkering. För att minska på godstransporterna kan vi centralisera vissa inköp och arbeta med ruttoptimering, bränslekrav, gemensam laddning och samlastning i lokala samarbeten.

I projektet kommer ni att testa ett öppet, robust och flexibelt energisystem. Kan du berätta mer om detta?

- I CoAction Lund planerar vi att öka andelen lokalt producerad och lagrad förnybar energi. Vi arbetar även med nya metoder för att dela energi mellan byggnader och elbilar och frigöra el genom flexibel styrning. Med ett öppet och oberoende energiprotokoll för digital styrning av energiresurser kan energi delas enkelt mellan grannar i energigemenskaper. ViaEuropa är en av medlemmarna och de kommer i samarbete med andra projektmedlemmar genom ett innovativt energisystem som kommer att utvecklas och valideras i projektet.

Det är 25 aktörer inblandade, varför är ni så många?

- Grundteorin i CoAction är att olika aktörer, kommun, näringsliv, civilsamhälle och forskare, är beroende av varandra och behöver samverka för att nå klimatmålen. CoAction Lund sticker ut från andra projekt genom att vi är olika sorters aktörer som arbetar tillsammans i stor skala. Genom över 40 aktiviteter inom samverkan, mobilitet och energi ska utsläppen gå ner i Lund. Vi kraftsamlar kring svåra frågor som parkering och beteende, och diskuterar åtgärder som ingen i dagsläget har ensamt ansvarar för. Klimateffekten blir större när åtgärder genomförs samtidigt och på liknande sätt. Genom våra aktörer når vi mer än 25 000 anställda i Lund, och det ger ju en riktigt bra grund.

Sättet att samarbeta är sedan en del av det som ska förmedlas till andra städer.

- Samverkan, digitalisering och kommunikation är viktiga delar i projektet. Vi hoppas att CoAction Lunds kreativa arbetssätt och metoder ska inspirera andra städer, nationellt och internationellt och att våra modeller ska sprida sig och bli det ”nya normala”. Därför kommer vi också att samarbeta med utomstående aktörer och arbeta med att påverka myndigheter, avslutar Markus Paulsson.

Co Action Lund genomförs med stöd från Vinnova, Viable Cities och Energimyndigheten och innebär 20 miljoner kronor i stöd. CoAction Lund är en systemdemonstrator för klimatneutrala städer och visar vägen för andra städer i Sverige och världen.

Läs mer om CoAction Lund här

CoAction Lund

Projektledare: Markus Paulsson, Lunds kommun

Finansiär: Vinnova, Viable Cities och Energimyndigheten

Projekttid: 2024-06-10-2026-06-17

Projektmedel: 20 MSEK

Partners: Akademiska Hus, Alfa Laval, Axis Communications, Camurus, Coride Sweden AB, EC2B Mobility AB, Energy Opticon AB, European Spallation Source ERIC, Future by Lund, Ideon Science Park, Innovation Skåne, Kraftringen, Lunds Kommuns Fastighets AB, LKP, Lunds universitet, Medicon Village, Modity Energy Trading AB, RISE Research Institutes of Sweden, Skånetrafiken, Tetra Pak, Trafikverket, Trivector Traffic, ViaEuropa, Wihlborgs Fastigheter.

Relaterade filmer
Kontaktperson

Markus.Paulsson@lund.se

Finansieras av
Fler projekt