Mobilitet och olika flöden är några av stadens viktigaste funktioner men är samtidigt också några av de svåraste utmaningarna. Inom Future by Lund arbetar vi med projekt med flera olika fokus. Ett är att lösa omedelbara utmaningar som klimat, utsläpp, buller och säkerhet. Här arbetar vi framför allt med elektrifiering av stadens transporter. Ett annat fokus är attraktiva mikroflöden (gång, cykel, elsparkscyklar med mera) som är en del av att skapa en mer hälsosam och meningsfull livsstil i staden. Vi fokuserar också på olika tjänster och lösningar som levererar mobilitet som en tjänst samt på agil planering- och realtidsstyrning av stadens flöden. Dessutom arbetar vi på projekt som fokuserar på en människocentrerad mobilitet. Möjligheten att få tillgång till vård och omsorg, arbete, skola, handel och fritidsaktiviteter påverkas av mobilitetssystemets utformning, och av de sociala processer som omger det. För att på allvar skapa en människocentrerad mobilitet behövs därför att en bredd av aktörer involveras för att hitta nya lösningar.
Future by Lund hade 2023 ett medlemsmöte hos Trivector Traffic om kombinationen av mänskliga rättigheter och mobilitet i temat ”Human centred mobility in the Human Rights city of Lund”. Genom att kombinera expertområden med varandra hoppas FBL hitta ett djupare gemensamt tänkande kring innovativa lösningar på olika samhällsutmaningar.
Vill du komma ut och vandra i naturen utan att behöva ta bilen dit? Under det senaste året har Skånetrafiken, Trivector Traffic och Diwic Software and Music drivit projektet ”Vandra med koll” där ett webbverktyg hjälper till att planera hur du tar dig till en naturvandring från din närmaste busshållplats. I verktyget väljer vandrare var, hur långt och hur snabbt de vill gå, och därefter räknar verktyget ut passande kollektivtrafikförbindelser.
Lunds kommun och Future by Lund deltar i projektet DigInfra som handlar om att skapa samarbete mellan städer, myndigheter och andra viktiga aktörer när det handlar om den digitala infrastrukturen för det framtida transportsystemet. Projektet leds av strategiska innovationsprogrammet Drive Sweden och förutom Lund finns också Trafikverket och kommunerna Göteborg, Linköping och Stockholm med. Här nedan kan du läsa pressmeddelandet från Drive Sweden om det spännande projektet!
Den fjärde juni 2020 var en historisk dag i Lund – då invigdes nämligen elvägen på Getingevägen. Under två års tid kommer projektet Evolution Road att testa laddning av elfordon under färd. Laddning via vägen sparar tid och kan göra att elfordonen kan köra med mindre batterier. På sikt kan detta betyda minskade utsläpp från svenska transporter.
Mobilitet på Tvärs är ett dansk-svenskt projekt som pågår mellan 2020 och 2022 med stöttning av Interreg ØKS. Namnet kommer av att man vill gå tvärs över både landsgränser och transportslag. I augusti 2020 hölls det första mötet för att skapa nya möjligheter och samarbeten. Med fanns ett sextiotal deltagare som tillsammans ville utveckla och testa hållbara mobilitetslösningar.
Lund tar ännu ett steg mot att bli en nod för digitala lösningar inom transportbranschen. I november 2018 hade God morgon Lund Smarter Mobility som huvudtema och redan i december blev det klart att också en förstudie till ett projekt om Smarter Mobility kommer att genomföras i Lund.