1984 startade Axis Communications som ett av de första företagen på Ideon med en idé om att koppla samman skrivare i nätverk. 1996 kom den första nätverkskameran och snart var det lilla lundaföretaget en internationell succé. Trots det stora intresset för Axis kameralösningar har företaget valt att stanna i Lund. Nu bygger Axis ett nytt huvudkontor på Ideonområdet med plats för cirka 1 300 anställda.
Axis var först i världen med att koppla upp kameror i nätverk och kameror är fortfarande centrala i verksamheten. Den första lilla kameran tog en bild i sekunden – nu finns det allt från stora explosionsskyddade kameror som förstås skickar bilder hela tiden till minimala kameror som döljs i lister i till exempel bankomater. Axis har breddat sin verksamhet så att kamerorna kopplas ihop med till exempel högtalarsystem, radar och porttelefoner. Allt mer handlar om mjukvara och det mesta är kopplat till säkerhet.
Efter attentatet på Drottninggatan i Stockholm var det genom att SL använder Axis kameror i tunnelbanan som gärningsmannen kunde spåras. I Sverige är det annars fler restriktioner kring övervakningskameror än i många andra länder och den största marknaden för Axis är USA. Ändå är det Lund som gäller för Axis och det visar man bland annat genom att man nu satsar på att bygga ett nytt huvudkontor på Ideonområdet med plats för cirka 1 300 anställda. Det nya kontoret ska stå klart 2019.
‑ Vi är ett Lundaföretag från början och startade på Ideon. För oss finns det ett stort värde att ha företaget samlat där det har sin grund, säger Björn Hallerborn som är kommunikationsansvarig på Axis. Kulturen i företaget skulle sannolikt påverkas negativt om vi flyttade, även om det bara skulle röra sig om några mil.
För Axis handlar placeringen mycket om att vara nära arbetskraften.
‑ I Lund finns bra folk att anställa, fortsätter Björn Hallerborn. Vi rekryterar mycket från universitetet, som skapar konkurrens- och attraktionskraft för Lund. Här händer det saker och det finns företag att samarbeta med. Det är häftigt att allt finns i lilla Lund.
Axis arbetar mycket för att hitta nya talanger bland studenterna.
‑ Varje år har vi ett 60-tal exjobbande blivande ingenjörer, framförallt från LTH. Vi är väldigt aktiva mot LTH och deltar till exempel på arbetsmarknadsdagar men är också med och bidrar till olika evenemang. Eftersom teknik och säkerhet är en mansdominerad bransch arbetar vi för att få bättre könsfördelning. Vi har flera olika satsningar där vi uppmuntrar kvinnor att satsa på tekniska utbildningar och välja oss.
Varje år investeras 17 procent av företagets omsättning i forskning och utveckling och de flesta som arbetar inom det området finns i Lund.
‑ Att vi bygger nytt kommer att göra att vi blir mer samlade och det ökar möjligheten till samarbete mellan olika avdelningar, säger Björn Hallerborn. Dessutom blir det moderna lokaler med allt som det för med sig, som till exempel bra arbetsmiljö. Huset kommer att vara miljöcertifierat vilket är viktig för oss. Axis är ett företag där man prioriterar medarbetare och kulturen på företaget. Det kommer att finnas möjligheter till ytor att träffas som gym och kafé som ska göra det attraktivt att vara på arbetsplatsen.
Axis Communications grundades 1984 av Mikael Karlsson, Martin Gren och Keith Bloodworth. Axis blev en av de första hyresgästerna i den då nystartade forskningsbyn Ideon. Den första viktiga produkten var utskriftsservar för IBMs stordatorer och minidatorer. 1996 kom en av de stora milstolparna, världens första nätverkskamera som heter Neteye 200. Den uppkopplade kameran ändrade branschen och tog videoövervakning från analog till digital teknik.
Axis har nu 2865 anställda runt om i världen och under 2017 var omsättningen 8,6 miljarder kronor. Den globala tillväxten för 2017 var 16 procent. Huvudkontoret finns i Lund. Axis Communications har kontor i 50 länder och partners i 179 länder.
Det som Axis arbetar med just nu är olika produkter för Internet of Security Things. Det betyder ett bredare utbud av kameror, analysmjukvara, tjänster med porttelefon, ljudsystem eller ljuddetektion. Några andra tjänster som kan komplettera det är till exempel radar och inbyggd bildstabilisator i kameror.