Entrepreneurship

Carl Borrebaeck - professorn som blev serieentreprenör

Caroline Wendt
April 8, 2019

När han studerade finansierade han sin fallskärmshoppning genom att importera och sälja fallskärmar som en första affärsverksamheten. Nu har han startat sex bolag inom Life science och gör affärer i miljardklassen. Möt Carl Borrebaeck, professorn som drivs av att göra skillnad för människor och samhälle.

Carl Borrebaeck arbetar på Institutionen för Immunteknologi i Lund i norra delen av Medicon Village. Från sitt tjänsterum kan han se ut över delar av området.

– Medicon Village är unikt och här finns en enorm kvalitet och kreativitet, säger han.

Carl är tidigare vicerektor för Lunds universitet och har själv stora erfarenheter av hur det är att verka på Medicon Village. Här finns flera av hans bolag, till exempel Alligator, som gör biologiska läkemedel för att kickstarta immunsystemet hos cancerpatienter, Immunovia, som kan diagnosticera cancer tidigt genom ett enkelt blodtest och Senzagen, som testar kemikalier som kan ge människor allergi, utan att använda djur.

– Det är väldigt roligt och fantastiskt att se resultatet av alla långa kvällar på laboratoriet, säger Carl. Att forskningsresultaten kommer ut i samhället och därmed kan hjälpa folk till ett bättre liv är en fantastisk drivkraft att ha. Det känns väldigt bra att få göra det och jag blir glad bara jag pratar om det.

Det allra färskaste bolaget är PainDrainer, som grundar sig på en molnbaserad app som hjälper patienter med kronisk smärta att få bättre livskvalitet. Det unika med denna app är att den ger lösningar med hjälp av artificiell intelligens.

– Det finns cirka 150 olika appar som arbetar mot kronisk smärta, men ingen annan med avancerad AI-motor, berättar Carl. Den gör att du kan träna din app och på så vis gör den till en personliga coach.

Berättelsen om hur PainDrainer kom till är på sätt och vis också ett bevis för den kreativa miljön i området.

– I Lund finns mycket kunskap och kreativitet på en väldigt liten yta. En av mina forskningskoordinatorer är smärtpatient och berättade om den smärtdagbok hon använder. Detta nämnde jag för en vd för it-bolag och han menade att han kunde programmera AI-motorer för att göra detta mycket bättre. Så nu har vi tagit fram en helt ny produkt på 10 månader. Innovation uppstår i skärningspunkter mellan olika expertområden och PainDrainer är ett exempel på det.

De senaste åren har Carl och hans team studerat sambandet mellan kropp och själ – Body & Mind. Carl Borrebaeck gjorde i november 2018 ett Tedx Talk om hur kropp och själ samverkar i kampen mot tumörceller. Just nu pågår också ett stort projekt med 750 bröstcancerpatienter där man undersöker den psykologiska motståndskraften hos cancerpatienter.

– Den psykologiska motståndskraften hos patienterna varierar väldigt mycket. De som har högre motståndskraft klarar cancersjukdomen bättre. Tänk om man med ett enkelt läkemedel kunde få gå patienter från lågresilienta till högresilienta? Det skulle vara ett helt nytt koncept i cancerbehandlingen.

Eftersom stress kan öka tumörens metastasering skulle det kunna vara bra att sänka stressnivåerna. Det här har lett till nya idéer.

– I Malmö finns en av världens bästa spelindustrier. Jag har funderat om man kan skapa spel som kan verka positivt på svårt sjuka människor, till exempel att de skulle kunna bekämpa sin egen cancer i en spelvärd.

Trots att PainDrainer nyligen sjösattes funderar du redan på nästa idé. Hur går det till?

– Idéerna kommer lätt. Min första affärsverksamhet kom sig av att min hobby var att hoppa fallskärm, men det var dyrt. Då började jag sälja fallskärmar från USA och på så vis kunde jag finansiera min hobby.

Carl Borrebaeck är en av talarna på Lund Grand Prix den 11 april 2019.

Carl Borrebaecks forskning har blivit till sex bolag - vad är viktigt att tänka på om man vill använda forskningsresultat till att starta företag?

– Det måste finnas en inneboende drivkraft att ta forskarresultaten vidare. Man måste dock inte göra det själv. Det finns hjälp att få, till exempel på Medicon Village.

– En viktig del är att omge sig med personer som har de rätta kompetenserna inom affärsutveckling och till exempel klinisk prövning. En av de första som man ska anställa är en affärsutvecklare.

– Att vi kan passa in våra forskningsresultat med produktidéer är A och O. När jag arbetar som mentor i Nordic Mentor Network brukar jag fråga vad som är produkten, det vill säga vem kommer att betala?

– En viktig aspekt att tänka på är att ha en finansieringsstrategi så att den som haft den ursprungliga idén inte tappar inflytandet över bolaget.

– Det har också visat sig i undersökningar att teamet är det viktigaste för framgång. Många riskkapitalister säger att bättre halvbra idé med ett superteam är bättre än en superidé med ett halvbra team.

Related videos to category:
Entrepreneurship
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar