När Future by Lunds projekt Smarta Offentliga Miljöer – SOM – inleddes i mitten av september var uppslutningen väldigt god. Cirka 50 deltagare var med när projektledare Anders Trana, Fredrik Malmberg och Peter Kisch presenterade vilka möjligheter som finns.
SOM består av sex delar – sensorer som berättar till exempel när soptunnorna är fulla, trafikflödesmätningar, sensorer för stadsodling, sensorer som övervakar viktig infrastruktur i staden, entreprenörer som vill prova sensorer i testnätverket samt små och medelstora företag som arbetar med sensorer och som vill vara med och prova sin verksamhet.
Mötet hade också karaktären av matchmaking, så att de som redan är med i försöket kunde matchas med sådana som ännu inte klivit in. Varje del av SOM hade ett eget bord, och intresserade kunde enkelt komma i kontakt med passande verksamhet.
‑ Bland annat kunde vi direkt koppla några nya entreprenörer till renhållningsverkets mätning av fulla soptunnor, berättar Anders Trana. Många företag tyckte att det var bra att träffa andra företag som de inte brukar träffa och kunde redan nu hitta nya samarbeten. Jag ser det som en bra start och det var grymt bra energi. Det var bra diskussioner och de flesta stannade i de två timmar som vi planerat för mötet.
Future by Lunds IoT (Internet of Things)-projekt har väckt ett stort intresse både hos entreprenörer och företag.
‑ Många tyckte att det var roligt med ett så konkret projekt, som man kan se som en blandning av innovation och verkstad, menar Anders Trana. Jag tror det är en fördel att man får möjlighet att prova i en mer verklig miljö med fler parametrar än man fått i en labbmiljö