Innovation district

Stort intresse för att skapa inspirerande platser

Caroline Wendt
August 7, 2024

Många kan tänka sig att bidra med sin tid för att skapa inspirerande gemensamma platser i Lund Innovation District. Det visade den workshop som Future by Lund arrangerade i juni med hjälp av Maria Gimenez Grau, arkitekt och urban strateg. För att berika och lyfta stadsdelens kreativa och innovativa identitet togs befintliga möjligheter i området i form av ett växthus och en parkeringsplats som exempel – och en stor majoritet av deltagarna ville påbörja arbetet direkt!

För att ett innovationsdistrikt ska kännas attraktivt behövs levande, pedagogiska, inspirerande och inkluderande platser. I Lund skulle det här kunna bli en plats för den akademiska världen, bolag, nystartade företag, studenter och invånare att mötas för att främja kreativitet, samarbete och innovation. Men hur kan vi skapa sådana platser? Future by Lund tog initiativ till en förstudie och en workshop för att engagera och inspirera intressenterna, så att många aktörer tillsammans kan bidra till att skapa platserna. Maria Gimenez Grau höll i juni en inspirationsföreläsning och en workshop i ämnet, och nu finns materialet sammanställt i en rapport.

De två platser som användes som utgångspunkter har valts utifrån ett hållbarhetsperspektiv, med tanke på att ta vara på den potential som finns i befintliga möjligheter för att optimera stadsrummet. I fall A undersöktes hur distriktet kan återanvända underutnyttjade eller tomma byggnader, i detta fall i form av några växthus, medan fall B tittade på hur vi kan utnyttja underutnyttjad mark (en parkeringsplats) bättre.

Växthuset som användes som exempel ligger strax intill spårvagnshållplatsen vid LTH. Parkeringen som användes som exempel ligger på Ideonområdet intill spårvagnen och nära E22:an och Medicon Village.

"The Greenhouse" ligger i hjärtat av Lund Innovation District, med extremt goda förbindelser och erbjuder en enorm potential att komplettera bristen på inbjudande utrymmen som samlar hela samhället och visar upp distriktets talang. "The Parking Space" strax intill E22:an i Lund Innovation District har en förortskaraktär med stora byggnader och en stor parkeringsyta. Den har en betydande potential för omvandling och erbjuder också den en möjlighet att ge nytt liv åt området.

- Sammanställningen av resultatet för båda fallen visar att majoriteten av deltagarna var positiva till initiativen och dessutom positiva till att bidra med sin tid och innehåll. I detta skede visade dock svaren ännu på lågt intresse för ekonomiskt stöd för initiativet, berättar Maria Gimenez Grau.

Efter dessa två exempel arbetade deltagarna med en färdplan som en del i att aktivt engagera intressenter i att tillsammans utforma nästa steg i processen. Deltagarna betonade vikten av att förstå vilka intressenterna är och vad deras behov innebär för att skapa ett intresse och stöd för arbetet. Flera deltagare var positiva till att undersöka hur fastighetsägare kan stödja till exempel test av "pop-up"-verksamheter. Några bra tillvägagångssätt skulle kunna vara att inspireras av globalt framgångsrika projekt och bästa praxis från andra städer.

I svaren betonades också vikten av att bilda en inkluderande arbetsgrupp som samlar tvärvetenskapliga, företagsövergripande intressenter, inklusive representanter från offentlig sektor, fastighetsägare och studenter. När det gäller tidpunkten att påbörja arbetet tyckte de flesta att det är viktigt att starta meddetsamma.

- Några viktiga idéer var att tänka stort men börja smått, plantera ett frö och se det växa och låta projektet utvecklas över tid, säger Maria Gimenez Grau. Vi såg att de kommande inspirerande platserna kan representera ett brett spektrum av initiativ, att de kan uppmuntra gräsrotsrörelser och i stort ge alla möjlighet att engagera sig i Lund Innovation District. Här kan det vara plats för ett brett idéskapande, där urvals- och förfiningsprocessen sker i ett senare skede. Deltagarna var också nöjda med det hållbara tillvägagångssättet där man utnyttjar stadens resurser, här alltså underutnyttjade/tomma byggnader och tom mark i stället för att bygga nytt.

Här kan du läsa hela Maria Gimenez Graus rapport.

Läs mer om workshopen

Mer om samtalen

Starten av arbetet med Lund Innovation District

Stora bolags bidrag till Lund Innovation District

Lab och andra infrastrukturers bidrag till LID

“Nytårskur”

Vad får talangerna att välja Lund?

Ny politik förändrar spelplanen i Lund Innovation District

Mer om innovationsdistrikt

Länk till hemsidan om Lund Innovation District

GIID analyserar hur lyckade innovationsdistrikt organiseras

Hur organiseras arbetet med innovationsdistrikt i Lund?

Lund i internationellt samarbete för utveckling av innovationsdistrikt

Undersökning av Lund Innovation District

Undersökningen av Lund Innovation District – 10 intressanta resultat

En inkluderade innovationsmiljö en fördel att utveckla för Lund Innovation District

Samverkan, mötesplatser och nätverk utvecklar Lund Innovation District

Stora bilden: Maria Gimenez Grau, arkitekt och urban strateg, ledde workshopen som handlade om att skapa gemensamma platser i Lund innovation District.

Related videos to category:
Innovation district
No items found.
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar