Nu startar ett projekt där målet är att skapa en testbädd där aktörer kan utveckla och testa produkter baserade på den senaste tekniken inom mobil kommunikation i Lund. Det här kan bli möjligt genom att Ericssons mobilnätstestbädd kopplas ihop med Future by Lunds IoT-testbädd. Planeringsprojektet har fått stöd från Vinnova för att hitta förutsättningar för en öppen testbädd för 5G och 6G i Lund och en förhoppning är att påskynda processen för tester och piloter med ny teknik. I projektet medverkar Future by Lund, Ericsson, Kraftringen och Sensative men redan har samtal inletts med flera andra samarbetspartners.
Södra Sverige och specifikt Lundregionen har en stark historisk koppling till utveckling och forskning inom telekommunikation och närliggande områden. I Lund finns det många aktörer som utvecklar produkter och tjänster som är världsledande inom områden som är direkt kopplade mot telekommunikation eller har stark nytta av att nyttja det i sina produkter och tjänster. Men i dagsläget finns det ingen öppen avancerad testbädd för 5G och 6G i regionen som möjliggör tester i publik miljö.
Däremot finns avancerade 5G-testbäddar hos Ericsson Garage och Lunds tekniska högskola, samt en etablerad IoT-testbädd som drivs av Future by Lund. Det här vill aktörerna i planeringsprojektet bygga vidare på och det långsiktiga syftet är att skapa en större öppen och publik testbädd genom att koppla samman testbäddarna. En sammanlänkning av de båda testbäddarna kan ge en grund för aktörer att utveckla och testa produkter och tjänster inom 5G och 6G.
Sedan 2017 har Future by Lund utvecklat och drivit en öppen IoT-testbädd i Lund. Testbädden täcker Lunds kommun, även om det finns vissa begränsningar i täckningen beroende på de specifika kommunikationstekniker som används. Under åren har cirka 50 olika tester och piloter genomförts inom ramen för testbädden, och flera av dessa har lett till kommersialisering i form av nya produkter, tjänster och samarbeten med deltagande aktörer. Över 60 olika aktörer har varit engagerade i uppbyggnaden och genomförandet av testerna. Future by Lund har också etablerat effektiva processer för att snabbt kunna hantera nya tester och integrera nödvändiga komponenter och teknologier, vilket möjliggör fortsatt användning och utveckling inom testbädden.
Den föreslagna lösningen i Lund är unik då den baseras på ett operatörsfritt nät. Denna öppna 5G+/6G-testbädd kommer även att koppla mot den liknande forskningstestbädd som Lunds Tekniska Högskola driver och bli ett steg i mellan forskning och kommersiella nät, vilket kommer kunna accelerera utvecklingen av nya tjänster och produkter baserade på 5G+/6G kommunikation. Att köra operatörsfritt gör att man kan testa lösningar såsom Neutral Host Networks samt förändra nätparametrar på ett mycket friare sätt då man inte delar kärnnät med kommersiella nät.
Ett syfte är också att förbereda en utrullningsplan för infrastruktur som måste etableras. Det kommer också att vara viktigt att samla aktörer som är intresserade av de möjligheter som testbädden kan erbjuda och titta på styrning och processer för att kunna erbjuda en effektiv 5G/6G testbädd. Målet med projektet är också att skapa en grund för en större satsning inom kommande utlysningar inom framtidens kommunikationsnät och testbäddar.
Projektet har koppling till NextG2Com, ett kompetenscenter kring 6G på Lunds Tekniska Högskola finansierat av Avancerad Digitaliseringsprogrammet, som arbetar med att utveckla nästa generations kommunikationsteknologier.
Planeringsprojekt öppen 5G+/6G testbädd i publik miljö.
Projektets totalbudget: 700 000 kr
Finansiär: Vinnova
Projektledare: Anders Trana, Future By lund
Projekttid: 241201 till 20250530
Samarbetsparters till projektet: Lunds kommun, Lunds universitet – LTH, Lunds universitet - LU Samverkan, Fastighetsägare Brunnshög samt att dialog inletts med ett tiotal stora aktörer i Lund.
Anders.trana@futurebylund.se