Hur kan man använda IoT för att se till att äldre och personer med funktionsnedsättning får större möjlighet att bo kvar hemma? Flera aspekter av den utmaningen undersöktes i projektet Framtida IoT-hemmet.
Vad krävs för att man ska kunna använda IoT-lösningar inom vård och omsorg med målet att öka möjligheten till kvarboende med bibehållen livskvalitet för äldre personer och personer med funktionsnedsättning? I det här projektet fanns också ambitionen att förbereda inför test av IoT-lösningar genom att få en ökad kunskap om IoT-lösningar för både vård och omsorg och andra sektorer. Syftet var också att ge en fördjupad förståelse för tekniska och organisatoriska förutsättningar för att hitta bästa sättet att använda IoT-lösningar.
När projektet avslutades kunde man konstatera att samtliga mål uppfylldes. I projektet har man ”genererat en ökad förståelse och kunskap om vilka behov och faktorer som påverkar kvarboende. Vidare har det levererat ökad kunskap om vilka IoT-lösningar som finns på marknaden och hur dessa svarar mot identifierade behov. Det har också öppnat upp för kommande samarbeten med leverantörer då det resulterat i ett utökat nätverk. Projektet har gett en tydligare bild av vilka organisatoriska och tekniska förutsättningar som krävs för att använda IoT-lösningar. Sammantaget har också gett fördjupade kunskap om området IoT och vilka möjligheter som finns för verksamheten.”
Framtida IoT-hemmet
Projektledning: Lunds kommun
Projektfinansiär: Vinnova
Projektbidrag: 250 000 kronor
Projekttid: januari 2021 - november 2021