När är det ekonomiskt lönsamt att ventilera en stuka med rotfrukter och hur gör man det på bästa sätt? Det är Sensefarm med och tar reda på i projektet Ventilering av rotfrukter lagrade i stukor på fält.
Vissa grödor, som till exempel sockerbetor och stärkelsepotatis, lagras i stuka på fälten i väntan på att fabriken ska kunna ta emot dem. Under tiden kan en del av skörden förstöras.
För att minska risken för lagringsförluster utvecklas i detta projekt en teknik för att ventilera stukan. Denna teknik består av två delar. Det är dels ett ventilationsrör som kan föras in i stukan, dels en mjukvara som styr ventilationen. Meningen är att man genom tekniken ska hålla ner temperaturen i stukan. Behovet av ventilering varierar med väder, temperatur och med vilken del av säsongen det är. I projektet görs en ekonomisk beräkning av när det är lönsamt att sätta in ventilering. Med den nya metoden går det att förlänga lagringstiden.
Sensefarm bidrog i projektet med kunskap om LoraWAN-tekniken som de lärde sig hantera när de satte upp mottagarstationerna i Lunds LoraWAN-nät.
- Sensefarm tog fram en trådlös temperaturövervakning baserad på LoraWAN-sensorer och lokala mottagare som skickade mätvärden direkt till en kylande fläktstyrning ute i fält, berättar Anders Hedberg, Sensefarm. Sensorerna i bet- och potatisstukor söder och norr om Lund kunde genom Lunds experimentella LoraWAN-nät övervakas parallellt för att verifiera hur fältsystemet fungerade under utvecklingen.
Ventilering av rotfrukter lagrade i stukor på fält
Finansiär: EIP-Agri
Totalt projektstöd: 3,7 miljoner kronor
Projekttid: 4 år
Projektledare: NBR
Projektpartners: NBR; Nordic Beet Research, Hushållningssällskapet, Lyckeby Stärkelse, Frabil El AB, Edenhalls Mekaniska Verkstad, Farm Mac AB, Sensefarm.