Smarta byar kommer att testa leveransroboten Hugo för att köra ut mat och andra varor till äldre personer i deras hem eller på särskilda boenden i Veberöd. Hugo är en liten låda på hjul som drivs med el och som kör på gångbanan. Vinsterna med den lilla roboten skulle kunna vara att utsläppen av koldioxid minskar och att personalen inom vård och omsorg får mer tid för kontakt med de äldre. Kanske skapas också möjligheter för ökad samvaro när flera personer kan beställa hem dagens rätt för att äta tillsammans.
I Veberöd arbetar Smarta byar med att använda ny teknik för att skapa samhällsnytta. Under hösten 2023 kommer de tillsammans Lunds kommun, Coop i Veberöd, Apoteket i Veberöd, Hugo Delivery och Handelshögskolan på Göteborgs universitet i projektform att undersöka hur leveransroboten Hugo (Hugo betyder Here U Go) kan användas för att ge ett ökat värde för byborna. Hugo kör på gångbanan i max 6 km/h, går på el och kan i princip köra ett dygn på en enda laddning. I Veberöd kommer man att starta med försök att skicka mat och apoteksvaror till äldre som bor hemma eller på särskilda boenden.
- Hugo är ett mikromobilitetssystem som öppnar för nya möjligheter att transportera gods på cykelbana, berättar Jan Malmgren på Smarta byar. De första testerna kommer att bli att leverera mat från Coop och varor från apoteket till bland annat äldreboendet Vevrehemmet. Vi gör det här i samarbete med Vård- och omsorgsförvaltningen i Lunds kommun och ser i de första testerna på hur vi kan leverera till Vevrehemmet men också till de äldre som fortfarande bor kvar hemma.
Hugo Delivery är företaget bakom leveransroboten Hugo som är en autonom och övervakad leveranslösning för last mile-leveranser. Roboten är klimatvänlig genom att den är batteridriven.
- Vi på Hugo Delivery har tidigare gjort projekt i Stockholm med Post Nord och i Borås med Gina Tricot, säger Carl Berge. Nu vill vi gå från prototyp till fungerande produkt, och för oss är det fördelaktigt att börja i liten en by som Veberöd.
Smarta byar har redan listat en rad andra möjliga tillämpningar. Några skulle kunna var att skicka hem biblioteksböcker till låntagare och läxor till frånvarande elever från skolan. Andra idéer är luncher till företag, leveranser från företag utan egen butikslokal och som en möjlighet för privatpersoner att skicka saker mellan varandra, till exempel för att låna saker av varandra i en verktygspool.
På det särskilda boendet Vevrehemmet ser man fram mot testet.
- De flesta brukare på särskilt boende behöver hjälp med inköp, och kanske kan det ge någon brukare en ökad frihet att kunna beställa varor själv, säger Magnus Wigh som jobbar på Vevrehemmet. Det finns många bra förslag på vad roboten kan användas till i projektet och jag tror också att vi kommer att upptäcka nya saker att använda den till.
Vinsterna med att transportera med Hugo skulle kunna vara många.
- Förutom att vi undersöker de tekniska och ekonomiska aspekterna vill vi också undersöka hur Hugo kan påverka utsläpp och buller, berättar Jan Malmgren. Detta kommer vi att mäta med hjälp av sensorer. Att öka den sociala hållbarheten är också en väldigt viktig bit. Man kan tänka sig att om Hugo transporterar mat hem till en person är det praktiskt men personen kanske känner sig ännu mer inlåst och ensam. Som ett experiment vill vi därför testa att erbjuda att skicka till exempel fem dagens rätt till en grupp äldre så att de kan äta tillsammans hemma hos varandra. Tekniken ska vara till för samhället så att den leder till välbefinnande.
I byn finns flera företag som är intresserade av testet med Hugo, och med i projektet från början är Coop och Apoteket i byn.
- Ett apoteks främsta uppgift är att ombesörja så att kunderna får mediciner och kan använda dem på rätt sätt, menar Nebil Charchafche på Veberöds apotek. Det här skulle kunna vara ett sätt för dem att få sina mediciner. Jag är med för att utveckla apotekets möjligheter att hjälpa sina kunder. Självklart kommer jag att följa de regler som finns för Apotek vad gäller hantering av mediciner. Det här är ett framtidsprojekt. Man skulle till exempel kunna tänka sig att samhället kan använda en robot som Hugo vid till exempel en pandemi, då kan det vara ett säkrare sätt att få sina mediciner.
Projektet är treårigt och finansieras av Vinnova.
Implementering av leveransrobotar i Smarta Byar
Projekttid: juli 2023 - juni 2026
Koordinator: Hugo Delivery AB
Projektpartners: Smarta byar, Lunds kommun, Coop i Veberöd, Apoteket i Veberöd, Hugo Delivery, Handelshögskolan på Göteborgs universitet.