Future by Lund arbetar med nya boende- och arbetsplatskoncept som kombinerar olika tekniska lösningar med nya beteendemönster, till exempel inom mat, mobilitet och konsumtion. Koncepten skapar nya kvaliteter för individer och för människor i sociala sammanhang, samtidigt som de bidrar till en mer hållbar utveckling. Här arbetar vi med bland annat biocentriskt inomhusljus samt resilienta, cirkulära och klimatneutral lokala lösningar för energi och vatten.
Smart Cities Accelerator är ett projekt som samlar flera kommuner, kraftbolag och akademiska institutioner i Öresundsregionen för att skapa en fossilfri framtid genom nya energilösningar. Resultaten kan bland annat leda till ett mer energieffektivt fjärrvärmenät, ökad hållbarhet i stadsdelar och undervisningsmaterial som inspirerar skolelever till gröna lösningar.
Hur kan Lund bli klimatneutralt till år 2030? Lund är en av nio svenska städer som med stöd från Viable Cities tar fram en färdplan för hur staden skulle kunna vara klimatneutral om tio år. I november samlas därför ett stort antal aktörer i Lund för att tillsammans se hur man kan lösa stora samhällsutmaningar inom energi, mobilitet och cirkuläritet.
I projektet Lighting Metropolis har fyra lundamiljöer förvandlats med hjälp av ljus. En fotbollsplan i Nöbbelöv har fått belysning som lockar till både kvällsmatcher och discodans. Även i Monumentparken, längs en cykelbana och i en gångtunnel har belysningen ändrats så att den upplevs som både trevligare och tryggare. Nu kan idéerna få spridning till andra miljöer.
Vad sägs om ett bilfritt, rökfritt och tvättmedelsfritt boende – med service och tjänster i huset som gör att du kan leva klimatsmart? I LKF:s nya boende Xplorion ingår exempelvis mobilitetstjänsten EC2B där de boende kan låna en elbil, elcykel eller leta resor med kollektivtrafiken.
Sønderborg i Danmark, Hornafjørdur på Island och så Lund – vad kan de lära av varandra som de inte kan lära av storstäder som Madrid och Berlin? Arton mindre städer är med i ett projekt för att undersöka hur Nordens städer kan bli mer attraktiva och hållbara. Lund visade upp hur man arbetar med stadsplanering i Västerbro, medborgarengagemang i Veberöd och innovationer i Future by Lund.
Nu får ett bostadsprojekt på Linero internationell uppmärksamhet. Det är EU-projektet Cityfied där man renoverar och energieffektiviserar befintliga bostäder som tilldelat ett pris för smarta städer. Tanken är att man ska få ner energiförbrukningen så att den liknar åtgången i en nyproducerad lägenhet – och hittills har man lyckats mycket bra.
Det gamla Värmeverket vid Klostergården kan bli en kreativ knutpunkt för stadsdelen och ge de boende ökad kvalitet på sin fritid. Dessutom kan verket innebära att Lund får en testmiljö där man kan prova vad som är viktigt när framtidens hållbara städer ska planeras och byggas. Just nu pågår ett fiktivt men möjligt projekt där flera aktörer kläcker idéer för Värmeverkets framtid.